Vai medus gatavs?

Kamēr bites izbauda ziemas mieru, mums ir laiks mazliet padalīties ar saviem vasaras novērojumiem un pieredzi. Šoreiz par refraktometru – ierīci, kas mums palīdz noteikt mitruma līmeni medū.

Bites savākušas medu no rapšiem, ceriņiem, ābeļziediem un citiem ziediem. Medus tiek ienests stropā, bet kas notiek tālāk? Kā zināt, vai medus ir gatavs izsviešanai? Pastāv dažādas sentēvu metodes, kā par to pārliecināties.

Pirmkārt, medus šūnām jābūt aizvākotām, tomēr ne vienmēr gatavs medus būs aizvākots.

Otrkārt, ja mazliet pagāžot kāri uz sāniem medus līst laukā, tas vēl nav gatavs – medus satur par daudz ūdeni un izsviests tas var sarūgt.

Treškārt – var izmantot mitruma līmeņa noteikšanai paredzētu rīku – refraktometru.

Mēs dravā reizēm sastopamies ar situāciju, kad lielākā daļa sanestā medus vēl nav aizvākots, bet tā kā mūsu tuvumā ir rapšu lauki, kas beiguši ziedēt, skaidri zināms, ka stropos ir rapšu medus. Tas ātri sacukurojas, reizēm pat atrodoties stropā. Tāpēc mēs pēc iespējas ātrāk cenšamies visu medu bitēm atņemt. Lai nebūtu satraukums par to, vai bites medu ir paspējušas nogatavināt, mēs izmantojam Ķīnā ražotu refraktometru.

Mēs apzināmies, ka Ķīnas refraktometru kvalitāte varētu būt zemāka un precizitāte, mūsuprāt, sliktajā gadījumā ir +/- 1%. Bet arī ar šādu aparātu var noteikt to, ka mitruma līmenis ir 16%, kas ar visu pieļaujamo kļūdu ir zem 20%. Tātad medus mitruma līmenis ir zem stingri zem kritiskās robežas – viss kārtībā, medus ir nogatavināts!

Pirms refraktometra lietošanas mēs to pārbaudām ar olīveļļas palīdzību. Ja eļļas mitruma līmenis refraktometrā ir 71%, tad var secināt, ka tā darbības precizitāte ir mūsu prasībām pietiekami atbilstoša.

Refraktometrā redzamas 3 iedaļas. Mums aktuālā sadaļa ir pēdējā, kurā redzami mitruma procenti.

refraktometrs
Zem stikliņa paliekam medus pilienus
refraktometrs
Skatāmies iekšā
refraktometrs
Nolasām rezultātu – 16.5%

Refraktometrs uzrāda normālu mitruma līmeni medū, kas arī ar iespējamo Ķīnas kvalitātes kļūdu būtu normā. No tā var secināt, ka ūdens daudzums medū ir zems un medus sarūgšana mums nedraud.



Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *