Blogs

Vai medus gatavs?

Kamēr bites izbauda ziemas mieru, mums ir laiks mazliet padalīties ar saviem vasaras novērojumiem un pieredzi. Šoreiz par refraktometru – ierīci, kas mums palīdz noteikt mitruma līmeni medū.

Bites savākušas medu no rapšiem, ceriņiem, ābeļziediem un citiem ziediem. Medus tiek ienests stropā, bet kas notiek tālāk? Kā zināt, vai medus ir gatavs izsviešanai? Pastāv dažādas sentēvu metodes, kā par to pārliecināties.

Pirmkārt, medus šūnām jābūt aizvākotām, tomēr ne vienmēr gatavs medus būs aizvākots.

Otrkārt, ja mazliet pagāžot kāri uz sāniem medus līst laukā, tas vēl nav gatavs – medus satur par daudz ūdeni un izsviests tas var sarūgt.

Treškārt – var izmantot mitruma līmeņa noteikšanai paredzētu rīku – refraktometru.

Mēs dravā reizēm sastopamies ar situāciju, kad lielākā daļa sanestā medus vēl nav aizvākots, bet tā kā mūsu tuvumā ir rapšu lauki, kas beiguši ziedēt, skaidri zināms, ka stropos ir rapšu medus. Tas ātri sacukurojas, reizēm pat atrodoties stropā. Tāpēc mēs pēc iespējas ātrāk cenšamies visu medu bitēm atņemt. Lai nebūtu satraukums par to, vai bites medu ir paspējušas nogatavināt, mēs izmantojam Ķīnā ražotu refraktometru.

Mēs apzināmies, ka Ķīnas refraktometru kvalitāte varētu būt zemāka un precizitāte, mūsuprāt, sliktajā gadījumā ir +/- 1%. Bet arī ar šādu aparātu var noteikt to, ka mitruma līmenis ir 16%, kas ar visu pieļaujamo kļūdu ir zem 20%. Tātad medus mitruma līmenis ir zem stingri zem kritiskās robežas – viss kārtībā, medus ir nogatavināts!

Pirms refraktometra lietošanas mēs to pārbaudām ar olīveļļas palīdzību. Ja eļļas mitruma līmenis refraktometrā ir 71%, tad var secināt, ka tā darbības precizitāte ir mūsu prasībām pietiekami atbilstoša.

Refraktometrā redzamas 3 iedaļas. Mums aktuālā sadaļa ir pēdējā, kurā redzami mitruma procenti.

refraktometrs
Zem stikliņa paliekam medus pilienus
refraktometrs
Skatāmies iekšā
refraktometrs
Nolasām rezultātu – 16.5%

Refraktometrs uzrāda normālu mitruma līmeni medū, kas arī ar iespējamo Ķīnas kvalitātes kļūdu būtu normā. No tā var secināt, ka ūdens daudzums medū ir zems un medus sarūgšana mums nedraud.

janvāris 11th, 2021|Tags: , |

Janvāra apskate

Šodien nolēmām mazliet ielūrēt stropos, lai redzētu, kā bitītēm šajā “bargajā” ziemā klājas. Rezultāts ir iepriecinošs – visas 9 saimes dūšīgi ziemo. Tikai viena izdomājusi, ka jāsāk ražot jaunā paaudze (sataisījusi perus). Tāpēc cienāsim bites ar kandiju, speciālu barību bitēm, lai pasargātu tās no barības trūkuma un visām no tā izrietošajām sekām.
Rezultātā sagaidām stipras, medus vākšanai sagatavotas bites, kas jau pēc dažiem mēnešiem varēs mūs aplaimot ar pirmo pavasara medu. 🐝 🍯

Attēlā var apskatīt, kā bites izveidojušas “kamolu”, lai vieglāk būtu uzturēt siltumu visas ziemas garumā.

P.S. Nebūtu domājuši, ka janvāra vidū būs jāmūk no bites dzēliena! Gandrīz dabūjām!

bites stropā kāres

janvāris 20th, 2020|

Kā mēs spietu ķērām

Jūnija sākumā saņēmām ziņu no radiem par spietu, kas mazdārziņu ķirsī. Domājām, ko darīt, spietu noķer ļoti gribējās pēc tam, kad ziemā bija pazaudētas pāris saimes.

Tā kā mums tāda īsta spietu kaste nav, spieta sagūstīšanai izmantojām mazliet uzlabotu kāru kasti. Rezultātā pēc stundu garas stīvēšanās par to, kur bitēm būs dzīvot, veiksmīgi vienojāmies (dūmi palīdzēja pierunāt), ka viņas tomēr ievāksies mūsu “spietu kastē”.

Spiets veiksmīgi iedzīvojās mūsu dravā un veltīja mums nesliktu medus ražu. Jācer, ka mūsu sadarbība turpināsies! 🙂

jūnijs 2nd, 2019|Tags: , |

Bites facēliju laukā

Šogad jau otro gadu pēc kārtas iesējām lielisku nektāraugu – facēliju jeb bišāboliņu.

www.darzaabc.lv par šo augu stāsta: “Facēlija ir nektāraugs – vienīgais augs (izņemot avenes), kura ziedos bites sastopamas arī pēc saules rieta. Facēlija ir arī augsnes ielabotājs – zaļmēslojuma augs. Facēlija ir arī aukstumizturīgs kultūraugs, rudenī facēlija spēj izturēt līdz – 9⁰C stipru salu. Katrs facēlijas zieds zied divas, trīs dienas, un šajā laikā to paspēj apmeklēt apmēram 20 bites.”

Ziedu lauks priecē ne tikai mūsu acis, bet arī dažādas dzīvās radības – bites, kamenes, taureņus un daudz citus kukainīšus. Facēliju lauks ziedēšanas pilnbriedā nudien ir dzīvības pārpilns.

jūnijs 23rd, 2019|Tags: , , |

Pirmā pavasara izlidošanās

Ir februāra vidus un gaisā jūtama pavasara tuvošanās.

Bites šīs pirmās relatīvi siltās pavasara dienas gaida visu ziemu, jo pie pirmajiem atbilstošajiem laikapstākļiem tās aplidojas. Šodien pie mums Piltenē saulītē ir aptuveni +8 grādi.

Aplidošanās laikā tās “atvieglojas”, jo šāda izdevība nav bijusi visu ziemu (!!!), veic nelielu lidojumu ap dravu un atgriežas mājās. Stropā tās nenokārtojas, tāpēc cītīgi ciešas līdz pirmajai saulainajai un siltajai pavasara dienai. Pēc šīs izklaides tās atstāj redzamas pēdas uz stropiem.

Pie reizes ielūkojāmies stropos un secinājām, ka visas saimes ir sekmīgi pārziemojušas. Tas, protams, sagādā neviltotu prieku! Dažas saimes jau sākušas perot. To var viegli pārbaudīt uzliekot roku uz ligzdas sedziņas – ja jūtams siltums, perošana ir sākusies! Dažām saimēm ligzdu sašaurinājām, jo rudenī bijām atstājuši par daudz kāres, un atbrīvojām saimes no kritušajām bitēm.

Atliek vien gaidīt silto pavasara laiku!

februāris 16th, 2019|Tags: , , , |

Par bišu ērcēm rudenī

Gluži tāpat kā cilvēks palīdz saviem pūkainajiem mīluļiem, piemēram, kaķiem vai suņiem atbrīvoties no parazītiem, mēs palīdzam mūsu čaklajām bitītēm cīņā ar varrozi – bišu ērces jeb varras parazitēšanu uz bitēm.

Tuvojoties ziemai ir svarīgi bites maksimāli atbrīvot no varras ērcēm, jo mūsuprāt vasaras laikā, pēc pavasara pretvarras pasākumiem,  bišu kolonijā savairojas ērces, savukārt tuvojoties aukstajam laikam samazinās bišu skaits. Sarūkot bišu saimei, nesarūk ērču skaits, līdz ar to proporcionāli ērču skaits saimē ir palielināts. Ērces pārnēsā dažādus vīrusus, kā arī novājina bites un saime var aiziet bojā. Tāpēc mūsu uzdevums ir palīdzēt bitēm cīņā ar šīm ērcēm. Ir dažādi veidi, kā to darīt – šajā reizē mēs izvēlējāmies Varostop plāksnītes, kas apstrādātas ar pretvarras līdzekļiem.

Katrā stropā mēs ielikām 2-4 plāksnītes, atkarībā no saimes lieluma. Pēc 30 dienām paredzēts plāksnes ņemt ārā un iznīcināt.

Pie viena stiprākajām saimēm pēdējo reizi papildinājām barotavas ar invertsīrupu.

septembris 24th, 2018|Tags: , , , , |

Sākam gatavoties ziemai

Bites jau jūt, ka vasara tuvojas noslēgumam un nāk ziema. To var manīt, jo netiek vilktas jaunas šūnas un bišu skaits stropā samazinās.  Augustā mēs sākām sašaurināt bišu ligzdas un šobrīd piebarojam bites ar invertsīrupu.

Sākumā izņēmām visas kāres no magazīnas, kurās vēl bija sanests pēdējais sviežamais medus. Slotiņa ir pazudusi, tāpēc izmantojam žagaru buntīti. 🙂

Mēs savā dravā izmantojam gan iekaramās, gan virskāru barotavas (otrās ir pašu pagatavotas un kā hermētiķis izmatots bišu vasks).

Bildē zemāk redzama sašaurināta ligzda, iekaramā barotava labajā malā un pakojums kreisajā.

Sākumā lējām ar krūku, pēc laika sapratām, ka liet no pustukša spaiņa ir daudz ērtāk.

invertsirups

Liekam arī virsbarotavas.

Bites priecīgas par gardo mielastu un steidz visu sanest ligzdā! Ziema nāk!

septembris 1st, 2018|Tags: , , |

Trans. Kas tas tāds un kāpēc viņš šobrīd ir bēdīgs?

Rudens jau pavisam drīz nomainīs siltos vakarus un spožos saules starus pret dzestru vēju un tumšākiem vakariem. Izklausās bēdīgi? Tas nav ne uz pusi tik bēdīgi kā trana mūža nogale. Vasaras beigās trani tiek padzīti no stropa un nolemti nāvei badā un/vai aukstumā.

Kas ir trans? Vīriešu dzimtes bite, kas dzīvo saimē. Tas ir aptuveni 2 reizes lielāks par darba biti un tam nav dzeloņa, tādēļ, šos mīlīgos kukaiņus droši var paņemt rokās un nebaidīties par dzēlienu, pampumu un niezēšanu nedēļas garumā.

Vasaras beigas ir tas laiks visā biškopības sezonā, kad trani stropā paliek arvien mazāk un mazāk, jo savu galveno uzdevumu – apaugļot bišu māti – tie jau sen ir paveikuši. Arī mēs to novērojam pie mūsu saimēm – omulīgie bišu vīriņi paliek arvien mazāk un tranu peri uz kārēm vairs nav. Bišu māte vairs nedēj tranu olas, bet darba bites tranus no stropa vienkārši izdzen, jo no tiem vairāk nav jēgas – tie lieki tērē bitēm nepieciešamo pārtiku un ne-strā-dā!!! Čaklajām bitēm tas nekādā veidā nav pieņemams.

Tomēr nav gluži tā, ka trani būtu liekēži, kas tiek pabaroti un aprūpēti. Ir dzirdēts, ka trani stropā palīdz uzturēt siltumu, un reizēm mēdz pat palīdzēt dzesēt stropu, ja tas nepieciešams. Pie tam, lai iegūtu spēcīgu saimi, bišu mātei jātiek apaugļotai ar ģenētiski kvalitatīvu tranu, tādēļ arī pārošanās lidojums ir tik ekstrēms, lai tikai pats labākais, ātrākais un spēcīgākais trans tiktu pie bišu mātes un to apaugļotu. Bēdīgākais šajā stāstā ir tas, ka pēc bišu mātes apaugļošanas, trans iet bojā.

Fotogrāfijā redzams trans un darba bite no mūsu pašu dravas.

augusts 7th, 2018|Tags: , , , , |