Aplidošanās

Reizēm pie bišu stropa ir novērojama interesanta aktivitāte – ievērojams daudzums bišu lidinās gar stropa priekšu, izmet kādu aplīti un atkal atriežas pie stropa. Tās ir jaunās bites, kuras nesen izšķīlušās, izgājušas cauri pirmajiem dzīves līmeņiem (šūnu tīrīšana, cirmeņu barošana, vaska ražošana, skrejas apsargāšana), un savā 22. dzīves dienā ir gatavas kļūt par pilntiesīgām darba bitēm.

Šo procesu sauc par “aplidošanos” (orientation flight) – bites iepazīstas ar stropu no ārpuses, tā atrašanās vietu un izskatu. Aplidošanās biežāk notiek siltās pēcpusdienās. Bitīte izrāpo no stropa, palido nelielu gabaliņu, apgriežas pa 180 grādiem, lai būtu ar seju pret stropu, un lido atpakaļ, tādā veidā iegaumējot savas mājas ārējo izskatu. Nu tieši tāpat kā cilvēks, kurš nule kā pārcēlies uz jaunu mājvietu – kā gan atradīsi mājas, ja nezināsi, kā tā izskatās no ārpuses?

Video redzamas mūsu jaunākās šī gada bitītes, kuras aplidojas. Dabā tās pārvietojas ātri, pārāk ātri, lai mūsu acs spētu pienācīgi izsekot, tādēļ video ir palēnināts – var redzēt gan kā spārni kustās, gan kā kājeles karājas, gan iepriekš minētos apļus gar stropa priekšu. Ja vērīgi paseko līdzi, var ieraudzīt arī pa kādai bišu avārijai.

Orientation flight

Reizēm pie bišu stropa ir novērojama interesanta aktivitāte – ievērojams daudzums bišu lidinās gar stropa priekšu, izmet kādu aplīti un atkal atriežas pie stropa. Tās ir jaunās bites, kuras nesen izšķīlušās, izgājušas cauri pirmajiem dzīves līmeņiem (šūnu tīrīšana, cirmeņu barošana, vaska ražošana, skrejas apsargāšana), un savā 22. dzīves dienā ir gatavas kļūt par pilntiesīgām darba bitēm. Šo procesu sauc par “aplidošanos” (orientation flight) – bites iepazīstas ar stropu no ārpuses, tā atrašanās vietu un izskatu. Aplidošanās biežāk notiek siltās pēcpusdienās. Bitīte izrāpo no stropa, palido nelielu gabaliņu, apgriežas pa 180 grādiem, lai būtu ar seju pret stropu, un lido atpakaļ, tādā veidā iegaumējot savas mājas ārējo izskatu. Nu tieši tāpat kā cilvēks, kurš nule kā pārcēlies uz jaunu mājvietu – kā gan atradīsi mājas, ja nezināsi, kā tā izskatās no ārpuses? Video redzamas mūsu jaunākās šī gada bitītes, kuras aplidojas. Dabā tās pārvietojas ātri, pārāk ātri, lai mūsu acs spētu pienācīgi izsekot, tādēļ video ir palēnināts – var redzēt gan kā spārni kustās, gan kā kājeles karājas, gan iepriekš minētos apļus gar stropa priekšu. Ja vērīgi paseko līdzi, var ieraudzīt arī pa kādai bišu avārijai. 🙂

Posted by Matisonu Medus on Wednesday, 27 September 2017



Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *